'S avonds Jeuk: Een symptoom van schurft

's Avonds lig je lekker om de bank met een dekentje over je heen en ineens heb je last van heftige jeuk. Als je deze klacht herkent, ben je zeker niet de enige. Veel mensen ervaren 's avonds, vooral als ze onder de dekens kruipen of in bed liggen, een toename van jeuk. Dit fenomeen kan verschillende oorzaken hebben, maar een van de mogelijkheden die je niet mag uitsluiten, is schurft. In dit artikel gaan we dieper in op waarom je 's avonds jeuk kunt ervaren en hoe dit verband kan houden met schurft.

Waarom jeuk 's avonds?

Jeuk die vooral 's avonds optreedt, kan frustrerend en verontrustend zijn. Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt, en het is belangrijk om aandacht te besteden aan de bijbehorende symptomen om te begrijpen wat er aan de hand kan zijn.

  • Droge Huid: Een veelvoorkomende oorzaak van avondjeuk is een droge huid. 's Nachts kan de luchtvochtigheid in de slaapkamer lager zijn, wat de huid kan uitdrogen en jeuk kan veroorzaken. Jeuk door een droge huid treedt vaak op zonder andere symptomen en kan worden verlicht door regelmatig hydrateren.
  • Allergische Reacties: Allergische reacties op stoffen in je beddengoed, zoals wasmiddel of synthetische stoffen, kunnen leiden tot jeuk, vooral wanneer je 's avonds in bed ligt. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan eventuele huiduitslag of andere symptomen.

  • Huidmijten (Schurft): Schurft, veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt, is een van de aandoeningen die 's avonds jeuk kunnen veroorzaken. Deze mijten graven zich in de bovenste lagen van je huid en leggen daar eitjes, wat leidt tot intense jeuk, vooral 's nachts. Andere symptomen van schurft zijn kleine, rode bultjes en puistjes, evenals het optreden van gangen op de huid, veroorzaakt door de mijten.

Schurft: Een mogelijke verklaring voor 's avonds jeuk ervaren 

Schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt. Deze mijten zijn microscopisch klein, maar hun aanwezigheid kan leiden tot ernstige jeuk en huiduitslag. Er zijn specifieke redenen waarom schurft 's avonds jeuk kan veroorzaken:

  • Mijtenactiviteit: Schurftmijten zijn voornamelijk 's nachts actief, wat betekent dat je in de avond en 's nachts meer jeuk kunt ervaren. De mijten graven gangen in je huid en bewegen zich onder het oppervlak, wat jeuk veroorzaakt, vooral wanneer je rust en probeert te slapen.
  • Warmte van het bed: 's Nachts in bed liggen zorgt voor een warme en vochtige omgeving, wat gunstig is voor de mijten. Dit kan de jeuk verergeren en ongemak veroorzaken.
  • Afkomen van kleding: Wanneer je je 's avonds uitkleedt om naar bed te gaan en onder de dekens kruipt, kan dit leiden tot direct huid-op-huidcontact met de mijten, wat de jeuk verergert. Schurft wordt voornamelijk van persoon op persoon overgedragen via huid-op-huidcontact, en het 's avonds in bed liggen kan de overdracht vergemakkelijken.

Andere symptomen van schurft

Naast 's avonds jeuk zijn er andere symptomen die kunnen wijzen op schurft:

  • Huiduitslag: Schurft veroorzaakt meestal een huiduitslag met kleine, rode bultjes en puistjes. Deze uitslag kan zich overal op je lichaam voordoen, maar favoriete locaties voor schurft zijn de polsen, ellebogen, oksels, huidplooien tussen de vingers, tepels, penis, taille, riemlijn en billen.
  • Huidgangen: Soms zijn er kleine, kronkelige lijnen op de huid zichtbaar, gecreëerd door de mijten die zich onder het oppervlak bewegen. Deze gangen kunnen lijken op verhoogde lijnen en zijn de plaatsen waar de vrouwelijke mijten haar eieren legt.
  • Zweren en Korstjes: Het krabben aan de jeukende huid kan leiden tot huidzweren en korstjes. Dit gebeurt omdat de mijten zich onder je huid verplaatsen en gangen creëren. Het krabben van deze gangen kan de huid beschadigen en infecties veroorzaken.

Wat moet je doen?

Als je 's avonds jeuk ervaart, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Als je vermoedt dat schurft de boosdoener kan zijn, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

Artsen schrijven doorgaans medicijnen voor om schurft te behandelen. Deze medicijnen, zoals Permethrine en Ivermectine, kunnen effectief zijn in het doden van de mijten en hun eieren. Het is essentieel om de voorgeschreven medicijnen nauwgezet te gebruiken en alle instructies van je arts op te volgen.

Daarnaast kunnen enkele natuurlijke remedies als aanvullende maatregelen dienen om de symptomen te verlichten. Kokosolie, tea tree olie, honing, kaneel en lavendelolie worden soms gebruikt om jeuk te verminderen, maar ze mogen nooit de voorgeschreven medicatie vervangen.

Om verdere verspreiding van schurft te voorkomen, is het belangrijk om nauw contact met besmette personen te vermijden en geen persoonlijke items zoals kleding, handdoeken of beddengoed te delen. Regelmatig handen wassen en goede hygiënepraktijken zijn ook van cruciaal belang.

Als je last hebt van 's avonds jeuk, moet je niet aarzelen om de oorzaak te achterhalen. Schurft is een mogelijke verklaring, vooral als je ook andere symptomen ervaart, zoals huiduitslag, huidgangen, zweren en korstjes. Het is van vitaal belang om snel medische hulp te zoeken en een nauwkeurige diagnose te krijgen. Vroegtijdige behandeling van schurft is de sleutel tot een snel herstel en het behoud van je huid en welzijn. Je hoeft 's avonds geen last meer te hebben van ondraaglijke jeuk als je de juiste stappen onderneemt om schurft te behandelen.

Terug naar blog
1 van 4