Schurft Gangetje: Wat Het Is en Hoe Je Het Herkent

Een schurft gangetje is een van de meest opvallende tekenen van een schurftinfectie. Schurft, ook wel scabiës genoemd, wordt veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt, een microscopisch kleine parasiet die zich in de huid ingraaft. Wanneer deze mijten zich onder de huid nestelen, graven ze kleine gangetjes waarin ze hun eitjes leggen. Deze gangetjes zijn dunne, kronkelende lijntjes op de huid en worden vaak gezien als het belangrijkste symptoom van een schurftbesmetting.

Hoe Ziet een Schurft Gangetje eruit?

Een schurft gangetje verschijnt als een dun, kronkelend lijntje van enkele millimeters tot enkele centimeters lang. De kleur kan variëren van grijsachtig wit tot rood, afhankelijk van de ernst van de infectie en de reactie van de huid. Deze gangetjes bevinden zich meestal op warme, vochtige plekken van het lichaam, zoals:

  • Tussen de vingers
  • Rond de polsen en enkels
  • In de huidplooien van ellebogen en knieën
  • Rond de navel, geslachtsdelen en borsten
  • Onder de oksels of in de bilplooi

Vaak zijn de gangetjes moeilijk te zien, vooral in het beginstadium van de infectie. Wat echter meestal wel opvalt, is de intense jeuk, vooral 's nachts, die gepaard gaat met de aanwezigheid van deze mijten.

Wat Veroorzaakt de Jeuk bij Schurft Gangetjes?

De jeuk die ontstaat door schurft gangetjes wordt veroorzaakt door een allergische reactie van het lichaam op de mijten, hun uitwerpselen en eitjes. Zodra de mijt zich onder de huid nestelt en begint met het graven van haar gangetje, reageert het immuunsysteem van de gastheer door een ontstekingsreactie te veroorzaken. Deze reactie zorgt voor de hevige jeuk en roodheid die kenmerkend is voor schurft.

Waarom Zijn Schurft Gangetjes Besmettelijk?

Schurft is een zeer besmettelijke aandoening. De mijten die verantwoordelijk zijn voor de schurft gangetjes verspreiden zich via direct huid-op-huidcontact, wat betekent dat iedereen die in nauw contact komt met een besmet persoon, zoals gezinsleden of partners, risico loopt om geïnfecteerd te raken. Daarnaast kunnen de mijten ook via besmette kleding, handdoeken of beddengoed worden overgedragen.

Behandeling en Preventie

Als je denkt dat je schurft gangetjes hebt, is het belangrijk om direct een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling. Schurft wordt doorgaans behandeld met speciale crèmes of lotions die de mijten doden. Ook is het belangrijk om besmette kleding en beddengoed grondig te reinigen om verdere verspreiding van de parasieten te voorkomen.

Terug naar blog
1 van 4