Schurftbehandeling: Hoe je Effectief van Schurft afkomt en Herstelt

Schurft is een vervelende aandoening die wordt veroorzaakt door mijten die zich onder je huid nestelen en jeuk, huiduitslag en ongemak veroorzaken. Als je met schurft wordt geconfronteerd, is het essentieel om snel en effectief te handelen om de mijten te elimineren en je huid en welzijn te herstellen. In dit uitgebreide artikel nemen we je mee door de verschillende behandelingen voor schurft, zodat je de juiste keuzes kunt maken en weer gezond kunt worden.

Wat is Schurft?

Voordat we ingaan op de behandelingen, is het nuttig om te begrijpen wat schurft nu eigenlijk is. Schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt. Deze mijten graven zich in de bovenste lagen van je huid, waar ze eitjes leggen en hun uitwerpselen achterlaten. Dit leidt tot intense jeuk en een kenmerkende huiduitslag met kleine rode bultjes en puistjes.

Symptomen van Schurft

Voordat je de juiste behandeling kunt kiezen, moet je de symptomen van schurft herkennen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Intense Jeuk: Dit is vaak het eerste symptoom dat mensen opmerken. De jeuk kan zo ernstig zijn dat deze 's nachts erger wordt, wat resulteert in slaapproblemen.
  • Huiduitslag: De huiduitslag bestaat uit kleine, rode bultjes en puistjes. Typische locaties zijn de polsen, ellebogen, oksels, huidplooien tussen de vingers, tepels, penis, taille, riemlijn en billen.
  • Krabeffecten: Door de jeuk krabben mensen zich vaak tot bloedens toe. Dit kan leiden tot huidzweren en korstjes.

Nu we de symptomen kennen, laten we eens kijken naar de behandelingen voor schurft.

Voorgeschreven medicijnen voor schurft 

De meest voorkomende behandeling voor schurft zijn voorgeschreven medicijnen, meestal in de vorm van crèmes of lotions. Deze medicijnen bevatten scabiciden, die de mijten doden en soms ook hun eieren. Hier is een stapsgewijze benadering van hoe je deze medicijnen gebruikt:

  • Breng de voorgeschreven crème of lotion gelijkmatig aan over je hele lichaam, vanaf de nek naar beneden. Bij zuigelingen en jonge kinderen moet de behandeling ook op het hoofd en de nek worden toegepast.
  • Laat het medicijn op je huid zitten volgens de instructies van je arts. Dit kan meestal tussen de 8 en 14 uur zijn.

  • Na de aanbevolen tijd, was je het medicijn grondig af.

  • Draag schone kleding nadat je jezelf hebt gewassen.

Het is cruciaal om de medicijnen precies volgens de voorschriften van je arts te gebruiken. Zelfs als de jeuk afneemt voordat de behandeling is voltooid, is het belangrijk om door te gaan totdat de volledige kuur is afgemaakt. Als je medicijnen voorschrijft aan een kind, zorg er dan voor dat je de dosering zorgvuldig afstemt op hun gewicht en leeftijd.

Natuurlijke remedies tegen schurft 

Naast voorgeschreven medicijnen zijn er enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij de behandeling van schurft. Hoewel ze niet als vervanging voor medicijnen mogen dienen, kunnen ze als aanvulling worden gebruikt om jeuk te verlichten en het herstel te bevorderen. 

Enkele natuurlijke remedies zijn:

  • Tea Tree Oil: Tea tree olie heeft schurfdodende eigenschappen en kan worden verdund en op de huid worden aangebracht. Het is belangrijk om tea tree olie nooit puur op de huid aan te brengen.
  • Kokosolie: Kokosolie heeft hydraterende en schurfdodende eigenschappen. Het kan op de aangetaste huid worden aangebracht om jeuk te verminderen.
  • Knoflook: Knoflook heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Het kan worden verwerkt in een pasta en op de huid worden aangebracht.
  • Koude kompressen: Koude kompressen kunnen de jeuk helpen verlichten. Plaats een koud kompres op jeukende delen van de huid voor onmiddellijke verlichting.

Huishoudelijke Schoonmaak

Schurftmijten kunnen enige tijd overleven buiten het lichaam. Het is essentieel om je huis grondig schoon te maken tijdens de behandeling om herbesmetting te voorkomen. Enkele tips zijn:

  • Was al je kleding, beddengoed en handdoeken grondig in heet water.
  • Stofzuig en reinig je huis regelmatig. Zorg ervoor dat je de stofzuigerzak na gebruik weggooit.
  • Desinfecteer persoonlijke spullen zoals kammen, borstels en telefoons.
  • Vermijd contact met besmette voorwerpen en vermijd delen van persoonlijke spullen.

Na de behandeling is het belangrijk om opnieuw contact met een zorgverlener op te nemen om te controleren of de mijten volledig zijn geëlimineerd.

Informeren en preventie

In de strijd tegen schurft is het essentieel om alle nauwe contacten op de hoogte te stellen en te behandelen. Dit omvat leden van hetzelfde huishouden, vooral degenen die langdurig huid-op-huidcontact hebben gehad. Preventie van schurft omvat het vermijden van langdurig huid-op-huidcontact met besmette personen en het niet delen van persoonlijke items zoals kleding, handdoeken of beddengoed.

Schurft is een ongemakkelijke aandoening die snel moet worden aangepakt. De behandeling is meestal effectief, maar het is van cruciaal belang om de voorgeschreven medicijnen zorgvuldig te gebruiken en je huis grondig schoon te maken om herbesmetting te voorkomen. Het melden van nauwe contacten en het nemen van preventieve maatregelen zijn ook van vitaal belang om de verspreiding van schurft te voorkomen. Met de juiste stappen en tijdige behandeling kun je schurft effectief bestrijden en je huid en welzijn herstellen. Raadpleeg altijd een medische professional voor de juiste diagnose en behandelingsadvies.

Terug naar blog
1 van 4