Schurft op de Polsen: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Schurft is een veelvoorkomende huidaandoening veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt. Deze mijt graaft kronkelige gangetjes in de bovenste lagen van de huid, wat resulteert in intense jeuk en huiduitslag. Een veelvoorkomende locatie voor schurftuitslag is de polsen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken en behandeling van schurft op de polsen, evenals tips om jeuk en ongemak te verlichten.

Symptomen van schurft op de polsen

Schurftmijten en hun gangetjes bevinden zich meestal in de bovenste lagen van de huid. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder:

De jeuk is meestal het meest uitgesproken op de polsen, maar het kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. De gangetjes van de mijt zijn meestal niet zichtbaar voor het blote oog, maar de resulterende huiduitslag is een duidelijk teken van een schurftinfectie.

Oorzaken van schurft op de polsen

Schurft wordt meestal overgedragen door direct huid-op-huidcontact met een geïnfecteerde persoon. De mijt graaft zich snel onder de huid, meestal op plaatsen waar de huid dun is, zoals de polsen, vingers, ellebogen en andere huidplooien. Eenmaal onder de huid begint de mijt gangen te graven, eieren te leggen en zich te voeden met lymfevloeistof. Dit leidt tot ontsteking en de resulterende huiduitslag en jeuk.

Behandeling van schurft op de polsen

De behandeling van schurft op de polsen omvat meestal het gebruik van door een arts voorgeschreven medicijnen. Typische medicijnen voor schurft zijn actuele crèmes of lotions die effectief zijn in het doden van de mijten en hun eieren. Hier zijn enkele belangrijke stappen om schurft op de polsen te behandelen:

  • Raadpleeg een arts: Als je vermoedt dat je schurft op de polsen hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Een juiste diagnose is essentieel voor een effectieve behandeling.

  • Medicatie: De arts zal meestal een actuele behandeling voorschrijven. Volg de instructies zorgvuldig op en breng de medicatie aan zoals voorgeschreven.

  • Behandel alle aangetaste gebieden: Breng de medicatie royaal aan op de polsen en andere getroffen gebieden. Zorg ervoor dat je alle gebieden bedekt waar schurftuitslag aanwezig is.

  • Was kleding en beddengoed: Was al je kleding, beddengoed en handdoeken grondig, bij voorkeur op een hoge temperatuur. Schurftmijten kunnen enkele dagen overleven buiten het lichaam, dus een grondige reiniging is cruciaal om herbesmetting te voorkomen.

  • Nauw contact vermijden: Gedurende de behandeling is het belangrijk om nauw contact met anderen te vermijden, vooral huid-op-huidcontact, om verdere verspreiding van schurft te voorkomen.

  • Behandel andere huishoudelijke leden: Schurft is zeer besmettelijk, dus zorg ervoor dat alle leden van je huishouden worden behandeld, zelfs als ze geen symptomen hebben.

Het is belangrijk op te merken dat jeuk en huiduitslag na het starten van de behandeling nog enkele weken kunnen aanhouden. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de behandeling niet werkt. Het immuunsysteem reageert op de aanwezigheid van gedode mijten en kan nog steeds jeuk veroorzaken. Blijf de medicatie gebruiken en neem contact op met je arts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Tips om jeuk te verlichten

Jeuk is een van de meest ongemakkelijke symptomen van schurft op de polsen. Hier zijn enkele tips om jeuk te verlichten:

  • Neem een lauwwarm bad: Een lauwwarm bad kan helpen om jeuk en ongemak tijdelijk te verminderen. Vermijd heet water, want dit kan de jeuk verergeren.

  • Gebruik een vochtinbrengende crème: Een vochtinbrengende crème kan helpen om de huid te hydrateren en jeuk te verminderen.

  • Knip je nagels kort: Korte nagels kunnen voorkomen dat je per ongeluk je huid beschadigt tijdens het krabben.

  • Draag lichte en ademende kleding: Lichte en ademende kleding kan helpen om overmatig zweten te voorkomen, wat jeuk kan verergeren.

  • Vermijd krabben: Hoe moeilijk het ook kan zijn, krab niet aan de jeukende plekken. Krabben kan de huid beschadigen en infectie veroorzaken.

Schurft op de polsen een ongemakkelijke aandoening, maar met de juiste behandeling en zorg kunnen de symptomen effectief worden bestreden. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling. Volg de voorgeschreven medicatie zorgvuldig op en neem extra maatregelen om herbesmetting te voorkomen. Met tijdige behandeling en aandacht voor jeuk kun je snel weer herstellen van schurft op de polsen.

Terug naar blog
1 van 4